Kinnitatud Marianne Poulsen

Sertifitseeritud Nutrition Advisor

Re-evaluation of konjac gum (E 425 I) and konjac glucomannan (E 425 II) as food additives
Weight loss

Konjac-kummi (E 425 I) ja konjac-glükomannaani (E 425 II) ümberhindamine toidu lisaainetena

Euroopa Toiduohutusameti (EFSA) poolt (2017)

Jätka

Käesolevas arvamuses käsitletakse konjaki (E 425), mis sisaldab konjac-kummi (E 425 i) ja konjac-glükomannaani (E 425 ii), ümberhindamist, kui seda kasutatakse toidu lisaainetena. Pärast komisjoni määruse (EL) nr 257/2010 alusel ümber hinnatud teatud toidu lisaainete riskihindamise kontseptuaalset raamistikku leidis vaekogu, et konjaci (E 425) praegune kasutamine on kõigis toidukategooriates piiratud maksimaalse lubatud tasemega (MPL). ) 10 g/kg ja et arvutatud soovituslik täpsustatud kokkupuute hinnang kõigi elanikkonnarühmade jaoks oli alla 0,1 mg/kg kehakaalu kohta päevas (keskmine ja kõrge tase). Tõenäoliselt ei imendunud Konjac-kumm ja konjac-glükomannaan puutumatuna ja soolestiku mikrobiota kääritasid neid oluliselt.

Olemasolevat toksikoloogiliste uuringute andmebaasi peeti piiratuks, kuid SCF andmetel ei täheldatud 90-päevastes söötmisuuringutes rottidel ega koertel olulisi kõrvaltoimeid, kusjuures mittetäheldatud toimet (NOEL) rottidel oli 1250 mg konjac-glükomannaani. / kg kehamassi kohta päevas. Konjac-kumm ja konjac-glükomannaan ei tekitanud genotoksilisuse osas muret. Pärast 3000 mg ööpäevast annust täiskasvanutele 12 nädala jooksul tekkis mitmel inimesel ebamugavustunne kõhus, sealhulgas kõhulahtisus või kõhukinnisus. Toimkond jõudis järeldusele, et arvuliselt vastuvõetavat päevadoosi (ADI) ei ole vaja ja et konjac-kummi (E 425 i) ja konjac-glükomannaani (E) teatatud kasutusalade rafineeritud kokkupuute hindamisel ei olnud elanikkonna ohutusprobleeme. 425 ii) toidu lisaainetena praegustel kasutustingimustel 10 g/kg. Töörühm nõustus toiduohutuse teaduskomitee (1997) järeldustega, et konjaci (E 425) kasutamine lisandina toidus kuni 10 g/kg on vastuvõetav, tingimusel et kõigist allikatest saadav kogus jääb alla 3 g. /päev.

Uuringu täismahus lugemiseks klõpsake siin ( inglise )

Tagasi blogi juurde