Kinnitatud Marianne Poulsen

Sertifitseeritud Nutrition Advisor

Re-evaluation of konjac gum (E 425 I) and konjac glucomannan (E 425 II) as food additives
Weight loss

Konjaki kummi (E 425 I) ja konjaki glükomannaani (E 425 II) kui toidu lisaainete ümberhindamine

Autorid: Euroopa Toiduohutusamet (EFSA) (2017)

Ülevaade

Selles hinnangus käsitletakse konjaki (E 425) ümberhindamist, mis hõlmab kahte toidulisandit:
🔹 Konjaki kumm (E 425 I)
🔹 Konjaki glükomannaan (E 425 II)

Hindamine viidi läbi vastavalt Euroopa Komisjoni määrusele (EL) nr 257/2010, mille raames hinnati teatud toidulisandite terviseohutust ja kasutuspiiranguid.

Tulemused ja hinnang

 Maksimaalne lubatud tase (MPL): 10 g/kg toidus.
 Keskmine ja kõrgtaseme tarbimine üldpopulatsioonis oli alla 0,1 mg/kg kehakaalu kohta päevas.
 Imendumine organismis:
 Konjaki kumm ja glükomannaan ei imendu terviklikult seedesüsteemis.
 Need ühendid fermenteeruvad oluliselt soolestiku mikrobioota poolt.

 Toksikoloogiliste uuringute andmed:
 Uuringud rottidel ja koertel ei näidanud olulisi kahjulikke mõjusid.
 Rottide NOEL (no-observed-effect level): 1 250 mg/kg kehakaalu kohta päevas.
 Geenitoksilisuse riski ei tuvastatud.

 Kõrvaltoimed inimestel:
 3 000 mg päevase annuse juures (12 nädala jooksul) esines mõnel inimesel kõhuhädasid, sealhulgas kõhulahtisust või kõhukinnisust.

 Järeldus:
 Numbrilist aktsepteeritavat päevast tarbimist (ADI) ei ole vaja määrata.
 Konjaki kumm (E 425 I) ja konjaki glükomannaan (E 425 II) on ohutud kasutamisel kuni 10 g/kg tasemel toidus.
 Tarbimine ei tohiks ületada 3 g päevas kõigist allikatest.

 Loe täielikku uuringut siit (link ingliskeelsele artiklile).

Tagasi blogi juurde